گلوکز مهمترین منبع انرژی برای سلولهای بدن است. سوخت مغز نیز گلوکز است. زمانی که میزان قند خون بیش از حد باشد؛ منجر به بروز مشکلات جدی در بدن فرد میشود و سلامتی وی را به خطر میاندازد. یکی از سختترین بیماریهایی که بر اثر مصرف بیرویه قند و شیرینی ایجاد میشود؛ دیابت است. اگر فرد مبتلا دارو درمان دیابت را به موقع مصرف نکند؛ دچار عوارض بسیار بدی میشود. فرد مبتلا به دیابت برای آنکه بهبود پیدا کند؛ باید سبک زندگی خود را تغییر دهد و در کنار آن از مواد غذایی سالم و داروهای خاصی استفاده کند. با ما همراه باشید تا همهچیز را درباره دیابت به شما بگوییم.
دیابت را بشناسید
دیابت یکی از بیماریهای مزمنی است که تا مدتهای بسیار طولانی؛ همراه فرد بیمار است. در این بیماری نحوه تبدیل غذا به انرژی در بدن افراد مبتلا تاثیر میپذیرد. بدن ما بیشتر غذایی را که خوردهایم به قند یا گلوکز تبدیل میکند و آن را در خون آزاد میکند. هنگامی که قندخون بالا میرود؛ سیگنالی مبنی بر ترشح انسولین؛ به پانکراس فرستاده میشود. انسولین نیز قندخون تولید شده را به عنوان انرژی به سلولهای بدن میدهد.
در بدن فرد بیمار؛ انسولین کافی تولید نمیشود یا نمیتواند از آن به درستی استفاده کند. هر کدام از این موارد باعث میشود تا قندخون؛ بیش از حد در خون شما باقی بماند. در گذر زمان این امر باعث ایجاد مشکلات حادی چون بیماری قلبی، نارسایی کلیوی، از دست دادن بینایی و در موارد شدیدتر باعث قطع عضو میشود. البته این موارد حاد با مصرف دارو درمان دیابت قابلپیشگیری هستند، چراکه با مصرف دارو و رژیم غذایی سالم؛ دیگر اجازه نمیدهید بیماری پیشرفت کند.
دارو دیابتی اکاربوز
آکاربوز به همراه رژیم غذایی و برنامه ی ورزشی برای کنترل قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ توصیه می شود. در حالت عادی پانکراس شما انسولین را بعد از غذا خوردن در جریان خون آزاد می کند. انسولین توسط تمام سلول های بدن شما استفاده می شود تا به شما کمک کند غذایی را که می خورید به انرژی تبدیل کند.
زمانی که به دیابت نوع ۲ دچار میشود انسولین در بدن هنوز تولید می شود ولی ممکن است مقدار آن کافی نباشد یه به درستی استفاده نشود و این موضوع باعث می شود قند خون به اندازه کاهش پیدا نکند دارو ضد دیابتی آکاربور با جلوگیری از تبدیل نشاسته به قند باعث جلوگیری از افزایش قند خون می شود آکاربوز ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با نوع دیگری از داروهای خوراکی دیابت به نام سولفونیل اوره استفاده شود.
علکرد دارو دیابتی آکاربوز
همانطور که کمی قبل اشاره کردیم عملکرد آکاربوز بر خلاف سولفونیل اوره ها باعث ترشح انسولین نمی شود . تاثیر کاهش قند خون در اکاربوز نتیجه مهار رقابتی و برگشت پذیر آلفا-آمیلاز پانکراسی و آنزیم های آلفا-گلیکوزید هیدرولاز روده ای متصل به غشاء می باشد. در بیماران دیابتی، نتیجه این مهار آنزیم ، به تاخیر انداختن جذب گلوکز و کاهش قند خون پس از صرف غذا میباشد.
آکاربوز یک الیگوساکارید پیچیده است که به طور رقابتی توانایی آنزیم های آلفا گلوکوزیداز را در تجزیه کربوهیدرات های تجزیه شده به مونوساکاریدهای قابل جذب مهار می کند ، باعث کاهش جذب کربوهیدرات و سطح انسولین بعد از غذا می شود. آکاربوز برای داشتن اثر درمانی خود به مصرف همزمان کربوهیدرات ها نیاز دارد و به همین ترتیب باید با اولین لقمه وعده غذایی سه بار در روز مصرف شود.
با توجه به مکانیسم عملکرد آن ، آکاربوز بصورت جداگانه خطر کمی در کاهش قند خون ایجاد می کند – اما این خطر هنگامی که از آکاربوز همراه با سایر درمان های ضد دیابت (به عنوان مثال سولفونیل اوره ها ، انسولین) استفاده می شود ، بارزتر می شود. بیمارانی که علاوه بر سایر داروهای ضد دیابت بر روی آکاربوز نگهداری می شوند ، باید از علائم و خطرات افت قند خون و نحوه درمان دوره های افت قند خون آگاه باشند. پس از صرف غذا می شود.با کاهش گلوکز پلاسما متعاقبا سطح هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابت ملیتوس نوع ۲ کاهش می یابد.
مرجع اطلاعات دارو و سلامت داروبین
بیماری دیابت، با گذشت زمان، میتواند به قلب، رگهای خونی، چشمها، کلیهها و اعصاب آسیب برساند. همچنین، با کاهش جریان خون و آسیب عصبی احتمال زخم پا، عفونت و در نهایت نیاز به قطع عضو را افزایش میدهد، و در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲، تا سه برابر خطر حملات قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد. دیابت، یکی از علل مهم نابینایی و نارسایی کلیه نیز میباشد.
بنابراین، شناخت داروهای مؤثر در درمان دیابت و اقدام برای کنترل و درمان این بیماری بسیار مهم است. مرجع اطلاعات دارو و سلامت داروبین، با زبانی ساده و علمی، اطلاعات درست و دقیقی را در زمینه سلامت به شما ارائه میدهد. داروبین همچنین با ارتقا خود مراقبتی و مدیریت درست افراد پس از مواجهه با بیماری، اطلاعات به روز سلامتی و دارویی را در اختیار مردم قرار میدهد.